Dessa klassiska spel har funnits långt tillbaka i tiden och är fortfarande ett populärt inslag i många människors vardag. Bingon har en historia som sträcker sig bak till 1700-talet Frankrike där bingo spelades med bingobrickor som placerades på tre vertikala rader och tre horisontella rader.

I dagens digitaliserade värld går det numera att spela digital bingo och många etablerade casino operatörer, däribland LeoVegas online bingo, som erbjuder en modern och högkvalitativ digital bingo som har stora fördelar gentemot den klassiska varianten av spelet. I denna artikel tittar vi närmare på hur klassiska spel trivs i den digitala världen.

Spel och digitalisering

Digitaliseringen har förändrat samhället i grunden och den synligaste effekten av detta är användandet av mobiltelefonen. Människor använder idag mobiltelefonen till de flesta vardagssysslor och det finns applikationer som underlättar allt från transport, information, kommunikation och betalningsmetoder. Digitaliseringen har även haft en stor påverkan på spelbranschen som anpassat sig efter dagens teknik och utvecklat mobilanpassade spel. Numera finns alla klassiska spel som Sudoku, mängder av varianter av korsord och bingospel direkt i mobiltelefonen närsomhelst och varsomhelst.

Sudokuns framfart

Många har uppfattningen att Sudoku har sitt ursprung i Japan, men sanningen är att spelet publicerades för första gången i den amerikanska tidningen Dell Magazine. Männen bakom spelet tros vara Howard Gams och Walter Mackey som designade ett spel vars syfte vara att kombinera logik med pussel. Spelet gick till en början under namnet ”Number Place” och fick namnet Sudoku när spelet nådde Japan under 1980-talet, vilket är en sammansättning av orden ”nummer och ”enhet”. Sudoku är ett vanligt inslag i svenska tidningar och enligt forskning kan spelet fungera som utmärkt hjärngympa då man utvecklar sin förmåga att lösa problem. Spelet trivs både i klassisk pappersform samt i den digitala världen då den finns både på Internet och som populära mobilapplikationer.

Varför är korsord fortfarande populärt?

Det första moderna korsordet för vuxna publicerades i tidningen New York World 1913. Designen var konstruerad av engelsmannen Arthur Wynne och spelet spreds sedan som en löpeld genom USA och fick sitt stora genombrott på 1920-talet. I Sverige kom spelet 1924 i Göteborgstidningen och marknadsfördes som en tankeställare. Idag erbjuder många tidningar digitala korsord via mobiltelefonen eller läsplattan. Fördelarna med att lösa ett digitalt korsord är att man inte är begränsad av utbudet – vilket innebär att man kan lösa hur många korsord man vill.

Bingo digitalt?

Spelet bingo finns i många olika former men den överlägset mest kända varianten av spelet i Sverige är Bingolotto. Bingodragningar sänds live i TV och började sändas som program redan 1991 från Göteborg. Bingolotto är utformat för att skänka cirka en femtedel av omsättningen till svenska ideella verksamheter och idrottsklubbar, vilket har genererat otroliga 30 miljarder svenska kronor genom alla år. Det klassiska sättet att spela Bingolotto är att köpa lotter och sedan bänka sig framför TV för att titta på dragningen live. Idag erbjuder även programmet digitala lotter vilket marknadsförs som både miljövänligt och enkelt.

Man kan köpa flera lotter direkt i mobiltelefonen som sedan rättar sig själv utan någon assistans. Bingolotto räknas som ett av Sveriges mest sedda TV-program och en svensk tradition har blivit ”uppesittarkvällen”, vilket innebär att man spelar bingo hela kvällen fram till midnatt. Det har funnits en rad välkända programledare för Bingolotto med den mest klassiska är trots allt Leif ”Loket” Olsson, som ledde programmet i tio år på 1990-talet.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man konstatera att digitaliseringen har förändrat samhället i grunden. Folk förlitar sig på sin mobiltelefon i nästan alla lägen och detta har även påverkat klassiska spel som Sudoku, korsord och bingo. Dessa spel finns fortfarande i sin ursprungsform men har moderniserats via digitala varianter som människa kan spela via sina mobiltelefoner närsomhelst och varsomhelst.