Sudokus historia är väldigt spännande för de som intresserar sig för spelet. Baserat på namnet ”Sudoku” skulle de flesta tro att det kom från Japan. Men pusselspelet dök faktiskt upp i Storbritannien och USA innan det kom till Japan. Spelet publicerades först i Dell Magazine i New York i Nordamerika i slutet på 1970-talet. Dell Magazine specialiserar sig på logik och pussel, och hade med spelet i tidningen under namnet “Number Place.”

Den amerikanska versionen av pusselspelet tros ha skapats och designats av Walter Mackey, som var en av pusselskaparna på Dell Magazine. Andra tror däremot att det är Howard Garns som ansvarar för att introducera spelet. Howard Garns är en 74-årig pensionerad arkitekt och frilansande pusselskapare i Dell Magazine. Anledningen till att många tror att det var Garns som skapade pusslet var att hans namn var med i listan över medarbetare i varje utgåva av Dell Magazines pussel- och ordspel.

Pusselspelet nådde till sist Japan när japanerna hittade spelet ”Number Place” i Dell Magazine och översatte spelet till en ny form. –Su betyder nummer och Doku betyder enskild enhet. 1984 introducerades Sudoku i Japan av Nikoli. Sedan dess har pusselspelet dykt upp i olika japanska dagstidningar samt olika tidskrifter.

1986 blev pusselspelet viralt populärt, och två olika versioner av spelet introducerades. Olika varianter av spelet publicerades i olika japanska tidningar som dagstidningar, tidskrifter, och andra publiceringar.

Det var inte länge sedan Sudoku kom ut på nätet. Nu kan pusselspelet spelas på nätet, där du kan välja olika varianter att spela.